BAMBUSARIJA s.p. PE, Juhartova 24 3311 Šempeter, Slovenija Telefon: 040 737 694 Email: info@bambusarija.comRastlina bambus

KAJ JE BAMBUS?
Bambus, z izjemo nekaterih vrst, uvrščamo v skupino trajnih zimzelenih rastlin, ki spadajo v družino pravih trav Poaceae. Nadalje se uvršča v podskupino Bambusoideae, plemena Bambuseae. Med največje člane družine te trave uvrščamo Giant Bamboo. Je najhitreje rastoča rastlina na svetu, ki lahko zraste tudi do 60 cm na dan. Vendar pa je ta rast močno odvisna od podnebnih razmer ter vrste tal v katerih rastlina uspeva.Je vrsta trave. Po velikosti je lahko zelo različen, od nekaj centimetrov do nekaj metrov, raste pa lahko tudi do 60 centimetrov na dan.

Bambus je ena najkoristnejših rastlin na tem planetu. Uporabljamo ga za prehrano, industrijske materiale za grajenje hiš, krmo za živali, okras, oblačila, celo kolesa izdelujejo že iz njegovega izredno trpežnega lesa. Najbolj je prepoznaven po spojih med praznimi deli stebla.

Ko sadite bambus, je precej pomembno, da že takoj na začetku določite neko mejo oz. pregrado, da se slučajno res ne bo podivjano razrasel.

Mobirise

Gojenje bambusa

Ideja o gojenju bambusa zaneti zanimanje in hkrati strah v vrtičkarjih. Vsi smo že slišali o podivjanem bambusu, ki ga je nemogoče zaustaviti pri rasti (nekatere vrste rastejo tudi do 60 cm na dan, je pa vse odvisno od vrste, okolja, namočenosti itd.).
Pogosto slišimo zgodbe o vrtnarjih, ki nimajo dovolj znanja o bambusu in ponavadi prodajajo zgolj najbolj komercialne vrste bambusa, katere lahko hitro vzgojijo in hitro prodajo. Te vrste so tudi najbolj vsiljive in samosvoje.

Vendar na bambus ne smemo gledati s strahom. Ob pravilni zasaditvi in vzgoji se lahko ognemo vseh problemov. Lepota bambusa in vzdušje, ki ga pričara na vrtu pa poplača ves trud.
Smo pa tudi videli že veliko revij, v katerih so slike čudovitih bambusov, od zlatih, črtastih do črnih, enostavno vemo, da bi ti lahko čudovito polepšali naš vrt. Pa se trud izplača?
Najprej, zakaj sploh govorimo o nekontroliranem porastu zasajenega bambusa. Neavtohtone rastline se lahko obnašajo precej nepredvidljivo, odvisno od klime, pogojev in skrbi zanje.

V Bambusariji prodajamo specifične vrste bambusa, za katere vemo, da so za naše okolje primerne in vam tudi svetujemo kako ga gojiti.

Mobirise

NAJ VAM RASTLINE POVEDO, KDAJ SO ŽEJNE S SERAMIS MERILCEM VLAGE!

Nasveti za gojenje
in nego bambusa

Mobirise

Gnojenje bambusa

Bambus zaradi njegove hitre rasti zahteva veliko hranilnih snovi. Če želimo, da je naša rastlina lepa in zdrava moramo za njo poskrbeti. Prvo gnojenje je priporočljivo opraviti ob sami zasaditvi. Večja območja zasajena z bambusom je potrebno pognojiti vsako drugo leto. Najbolje je to opraviti jeseni ali na začetku zime.

Mobirise

Zalivanje bambusa

Bambusi imajo poleg hranilnih snovi radi tudi vlago. Za zalivanje uporabimo vodo, ki ni preveč onesnažena. Zalivajmo v ranih večernih urah. Priporočamo, da se bambus zaliva bolj redko toda obilno, ne pa vsak dan. Nekaj časa opazujmo bambus, koliko vode potrebuje. Nekajkrat preverimo vlažnost zemlje. To je zelo pomembno v prvih treh mesecih po zasaditvi. Če je zemlja v globini 10cm suha, potem naš bambus ne dobi dovolj vode.

Dobro je vedeti!

- Če se listi bambusa upognejo to pomeni, da bambus ne dobi dovolj vode.
Če pa se listi povesijo to je znak, da je vode preveč.
- Večina bambusov ima najraje sončne lege in pH zemlje okoli 6,0-6,2.
- Na novo zasajeni bambusi potrebujejo veliko zalivanja, če ne, se pojavljajo problemi rasti.
- Stoječa voda zadržuje rast.
- Bambus ne mara plevela.
- Bambus je zimzelen.
- Ker je trava, potrebuje gnojilo z visoko vsebnostjo dušika.
- Občasno obrezovanje rastlini ne bo škodilo, le koristilo, če boste obrezali odmrle ali poškodovane dele.

Nasveti za gojenje
in nego bambusa

Bambusova pršica

Za vas smo pripravili široko ponudbo najrazličnejših bambusov ter pripomočkov za gojenje bambusa in drugih rastlin. Na naših straneh lahko najdete veliko koristnih informacij o bambusu ter njegovi vzgoji. Če želite, da ta izjemna rastlina postane okras tudi vašega vrta ali terase, si oglejte našo ponudbo ter nam sporočite vaše želje!

Želimo vam prijetno brskanje po naših straneh!

Bambusova pršica

Za strokovno pomoč smo dosegljivi na:

NASLOV:

BAMBUSARIJA S.P.
Klemen Zupan

PE. Juhartova 24
3311 Šempeter, SLO

KONTAKT:

Email: info@bambusarija.com
Telefon: 040 737 694
Fax: 03 7000 051

DELOVNI ČAS:

Pon-pet od 9-15 ure
Če nas želite obiskati izven delovnega časa, vas prosimo za predhodno najavo (vsaj 1 dan prej)

Designed with Mobirise ‌

Free Offline Web Builder