Obiščite našo prodajalno prodaja bambusa Sporočite nam vaše želje Kontaktiraj Bambusarijo Pridružite se nam! Bambusarija na Facebooku
Prvi bambus center v Sloveniji
Nahajate se: Bambus Uporaba bambusa


Uporaba bambusa

Bambus v kuhinji

Spodnji deli bambusa tik nad tlemi so užitni. Vsaj povečini. Nekatere vrste vsebujejo cianid oz. nevarne toksine, določena vrsta Golden Bamboo Lemur ga vsebuje toliko, da lahko ubije človeka: te vrste potem prekuhajo tako, da so užitne in jih nato uporabijo v kuhi.
Na veliko se ga uporablja v kuhinji po celotni Aziji, v supermarketih so na voljo sveži ali vloženi. Vloženi so precej pomembna sestavina na Himalaji. V Nepalu, npr., delikatesa, katere sloves sega izven države, vsebuje vložen bambus z neko vrsto ingverja in olja, skuhano s krompirjem, kot priloga je zraven običajno riž (alu tama).
V Indoneziji jih na tanko narežejo in skuhajo z gostim kokosovim mlekom ter začimbami; nastane jed gulai rebung. Bambusove palčke so lahko tudi zmešane z zelenjavo v kokosovem mleku (sayur lodeh) ali pa so pražene s preostalo zelenjavo (lun pia).
Še en del bambusa je užiten, in sicer mehka sredica. Tudi ta se uporablja v kuhinjah. V Indiji se uporablja za zelenjavno juho, palačinke z riževo moko itd.
Kot zanimivost še to, da bambusovo meso včasih uporabljajo tudi za posodo, kjer kaj skuhajo, kar da jedem poseben okus. Sicer pa ne bodite presenečeni, če kdaj naletite na bambusov čaj ali vino.
 
Kontaktne informacije:
Klemen Zupan
Spletna stran: bambusarija.com
Naslov: PE, Juhartova 24
3311 Šempeter, Slovenija

Bambusarija s.p.

Telefon: 040 737 694
Faks: 03 7000 051
Email: info@bambusarija.com

Bambusarija 2010;
izdelava spletnih strani: arhit.