Obiščite našo prodajalno prodaja bambusa Sporočite nam vaše želje Kontaktiraj Bambusarijo Pridružite se nam! Bambusarija na Facebooku
Prvi bambus center v Sloveniji
Nahajate se: Bambus Vzgoja bambusa


Nasveti za gojenje in nego bambusa

Gnojenje bambusa

Bambus zaradi njegove hitre rasti zahteva veliko hranilnih snovi. Če želimo, da je naša rastlina lepa in zdrava moramo za njo poskrbeti. Prvo gnojenje je priporočljivo opraviti ob sami zasaditvi.  Večja območja zasajena z bambusom je potrebno pognojiti vsako drugo leto. Najbolje je to opraviti jeseni ali na začetku zime.

Zalivanje bambusa

Bambusi imajo poleg hranilnih snovi radi tudi vlago. Za zalivanje uporabimo vodo, ki ni preveč onesnažena. Zalivajmo v ranih večernih urah. Priporočamo, da se bambus zaliva bolj redko toda obilno, ne pa vsak dan. Nekaj časa opazujmo bambus, koliko vode potrebuje. Nekajkrat preverimo vlažnost zemlje. To je zelo pomembno v prvih treh mesecih po zasaditvi. Če je zemlja v globini 10cm suha, potem naš bambus ne dobi dovolj vode.

Dobro je vedeti!

- Če se listi bambusa upognejo to pomeni, da bambus ne dobi dovolj vode. Če pa se listi povesijo to je znak, da je vode preveč.

- Večina bambusov ima najraje sončne lege in pH zemlje okoli 6,0-6,2.

- Na novo zasajeni bambusi potrebujejo veliko zalivanja, če ne, se pojavljajo problemi rasti.

- Stoječa voda zadržuje rast.

- Bambus ne mara plevela.

- Bambus je zimzelen.

- Ker je trava, potrebuje gnojilo z visoko vsebnostjo dušika.

- Občasno obrezovanje rastlini ne bo škodilo, le koristilo, če boste obrezali odmrle ali poškodovane dele.

Možne težave z bambusom

Bambusova pršica

Podobno kakor ostale pršice ta izsesa sok iz listov, toda bambusova pršica ustvari rumeno mrežo znotraj ob vzporednih žilah na listu. Ta se nato le še širi naprej.
Nove bambusove sadike so vedno pregledane preden jih prodamo ali zasadimo. Če se okužba slučajno pojavi, potem insekticidi nudijo nekaj kontrole, toda težko je doseči pršice pod njihovimi mrežami. Včasih je potrebna sistematična uporaba insekticida posebej za pršice.

Ostali insekti

Določena vrsta se močno oprime rastline, ponavadi na težko dostopnih sklepih, kjer se običajno zavaruje s školjkasto prevleko. Tako jih le še težje dosežemo in odstranimo. Za odstranitev je priporočena uporaba Cygona.

Za strokovno pomoč smo dosegljivi na:

040 737-694

 
Kontaktne informacije:
Klemen Zupan
Spletna stran: bambusarija.com
Naslov: PE, Juhartova 24
3311 Šempeter, Slovenija

Bambusarija s.p.

Telefon: 040 737 694
Faks: 03 7000 051
Email: info@bambusarija.com

Bambusarija 2010;
izdelava spletnih strani: arhit.