BAMBUSARIJA s.p. PE, Juhartova 24 3311 Šempeter, Slovenija Telefon: 040 737 694 Email: info@bambusarija.com
Mobirise

Bambus po svetu

Bambus je razširjen po vsem svetu razen v Evropi in na polih. Bambus najdemo skorajda povsod, od visokih, hladnih gora pa vse do vročih, tropskih predelov. Pojavljajo se preko celotne vzhodne Azije od 50 stopinj severne geografske širine pa vse do severne Avstralije, razširi se še zahodneje preko Indije in Himalaje. Pojavljajo se tudi v Podsaharski Afriki ter v Ameriki od Srednje Amerike do Argentine in Čil, toda nikjer ne presežejo 47 stopinj južnega geografskega pola.

Zaradi svoje izjemne velikosti so najbolj zanimivi "oleseneli" bambusi, ki v Aziji zrastejo tudi do 40m. Ni za lase privlečeno dejstvo, da so bambusi najhitreje rastoče rastline, da lahko določene vrste na dan zrasejo kar več kot 1m.

Trenutni svetovni rekord pripada vrsti Phyllostachys edulis, ki je v 24 urah zrasel kar 121cm.

Mobirise

Bambus pri nas

Celinska Evropa nima avtohtonih vrst bambusa, se pa v zadnjem času povečuje povpraševanje po zasejanju teh rastlin na vrtove in terase.
V Bambusariji smo vam pripravili široko ponudbo najrazličnejših bambusov, da bi ta rastlina lahko postala okras tudi vapega vrta ali terase. Vse kupljene rastline vam tudi dostavimo, omejimo in zasadimo.

Uporaba bambusa

BAMBUS V KUHINJI
Spodnji deli bambusa tik nad tlemi so užitni. Vsaj povečini. Nekatere vrste vsebujejo cianid oz. nevarne toksine, določena vrsta Golden Bamboo Lemur ga vsebuje toliko, da lahko ubije človeka: te vrste potem prekuhajo tako, da so užitne in jih nato uporabijo v kuhi.
Na veliko se ga uporablja v kuhinji po celotni Aziji, v supermarketih so na voljo sveži ali vloženi. Vloženi so precej pomembna sestavina na Himalaji. V Nepalu, npr., delikatesa, katere sloves sega izven države, vsebuje vložen bambus z neko vrsto ingverja in olja, skuhano s krompirjem, kot priloga je zraven običajno riž (alu tama).
V Indoneziji jih na tanko narežejo in skuhajo z gostim kokosovim mlekom ter začimbami; nastane jed gulai rebung. Bambusove palčke so lahko tudi zmešane z zelenjavo v kokosovem mleku (sayur lodeh) ali pa so pražene s preostalo zelenjavo (lun pia).
Še en del bambusa je užiten, in sicer mehka sredica. Tudi ta se uporablja v kuhinjah. V Indiji se uporablja za zelenjavno juho, palačinke z riževo moko itd.
Kot zanimivost še to, da bambusovo meso včasih uporabljajo tudi za posodo, kjer kaj skuhajo, kar da jedem poseben okus. Sicer pa ne bodite presenečeni, če kdaj naletite na bambusov čaj ali vino.

Pogosta vprašanja

Kaj je Clumping Bamboo?

Clumping Bamboo odlikuje njegova "nežna rast" ti bambusi poganjajo navpične koreninske poganjke, njihova stebla so bistveno bolj gosta ampak precej bolj nežne forme. Nikoli ne dosegajo višin višjih od 5m, v širino pa se rrazraščajo le nekaj cm letno, rastlina ne potrebuje omejevanja. Vse poganjke ki poženejo preko zastavljene površine, z lahkoto odstanite z lopato ali motiko. Večina takih bambusov je tropskih, a nekaj je tudi takih, ki lahko preživijo na dokaj mrzlih območjih (do -30).

Kaj je Running Bamboo?

Pred tem nas vsi vrtnarji ssvarijo. Ta vrsta bambusa namreč poganja močne vodoravne koreninske poganjke in lahko zaraste večje območje. Seveda so vse take rastline povezane med seboj kakor ena, kar pomeni, da jih je zelo težko dokončno izkoreniniti. Vseenio korenika, glavna korenina zraste le do globine okoli 50 centimetrov, razrast pa je mogoče preprečiti z omejevalcem korenin. Beton pri omejevanju na dolgi rok ni uporaben, kajti vsebuje cement, ki je higroskopičen s tem pa v majhnih razpokah, ki nastanejo čez zimo ustvarja ugodno okolje za mlade koreniske vršičke. Omejimo ga lahko z bakrom ali INOX-em, ki pa sta zelo dragi rešitvi. Cenejša alternativa je plastika, ki se vertikalno vkoplje okoli rastline, velikost omejene površine je lahko poljubna, plastike pri nameščanju ne smete poškodovati, saj lahko to omogoči razrast bambusa. Večina zimsko trdnih bambusov je invazivne narave.

NASLOV:

BAMBUSARIJA S.P.
Klemen Zupan

PE. Juhartova 24
3311 Šempeter, SLO

KONTAKT:

Email: info@bambusarija.com
Telefon: 040 737 694
Fax: 03 7000 051

DELOVNI ČAS:

Pon-pet od 9-15 ure
Če nas želite obiskati izven delovnega časa, vas prosimo za predhodno najavo (vsaj 1 dan prej)

Made with Mobirise ‌

Web Site Maker